Nici stăpânul, dar nici sclavul copilului tău.

O spun din capu’ locului: ce scriu eu acilea nu sunt sfaturi de viaţă de la vreun Osho sau Maica Tereza, ci doar chestii de bun simţ (zic io) pe care le-am aplicat şi încă le aplic în relaţia cu fiu-meu.

Plec de la articolul ăsta, unde madam pisicolog consilier personal caca-maca Levancuka zice aşa, şi zice bine:

Puneţi copiii să facă treburi în locul vostru. Nu sunteţi servitorii lor, nici preşul lor de şters pe picioare. Cu cât veţi renunţa mai repede la comportamentul servil, cu atât mai repede vor ajunge copiii să vă arate respectul cuvenit. Altfel, cu cât le veţi oferi mai mult, cu atât mai puţin respect vă vor arăta în schimb şi vor vrea să le treceţi cu vederea tot mai multe lucruri

Cei care mă cunosc ştiu deja că în ultimii ani am trecut printr-o serie de schimbări majore în viaţă, schimbări care încă se petrec, c-aşa-i cu soarta asta, e întortocheată rău.

Ei bine, asta am şi vorbit cu fiu-meu zilele trecute, pentru că am considerat că s-a copt la minte suficient cât să înţeleagă ce rahat mănânc eu acolo (gândeşte logic şi mai matur decât vârsta lui fizică, chiar dacă încă e turbat după gaming şi Lego – voi ăştia care aveţi odrasle ştiţi despre ce vorbesc).

I-am explicat, bărbăteşte, ce se întâmplă cu mine în perioada asta – adică aşa -, i-am spus în clar la ce trebuie să se aştepte, ce probleme emoţionale, sentimentale au adulţii, ce nebunii le trec prin cap, l-am asigurat de toată dragostea mea forevăr (e carne din carnea mea, sânge din sângele meu, naturlich!), dar i-am şi precizat cât de concret am putut că viaţa mea nu gravitează doar în jurul lui, asta neînsemnând însă că îl las de izbelişte!

Şi ghiciţi ce! A ÎNŢELES! Iar apoi, a doua zi, m-a luat pe nepusă masă şi m-a îmbrăţişat şi pupat. De două ori!

Pentru că ei, copiii noştri, nu sunt nişte păpuşi pe care să le ştergem la cur şi cărora să le legăm şireturile până la adânci bătrâneţi. Trataţi-vă progeniturile ca pe nişte fiinţe cu creier, capabile să raţioneze, că de-aia le-a dat statul cap.

A nu fi înţeles greşit: să-ţi vezi şi de viaţa ta personală NU ÎNSEAMNĂ să-ţi abandonezi copilul! Dă-i exact cât trebuie – sufleteşte, financiariceşte (plm, nu există cuvântul ăsta, dar nu-i bai), sprijină-l când nu reuşeşte în ceva, învaţă-l cum să folosească undiţa mai degrabă decât să pescuieşti în locul lui!

Există tâmpiţi – de ambe sexe, să fim înţeleşi, da? – care continuă, cu obstinaţie imbecilă, să trăiască viaţa copiilor lor, să le taie fripturile chiar şi la cinşpe-şaişpe ani, când malacul de fecior are floci peste tot sau „fetiţa mamii” şi-a spart şi ghiveciul, nu doar s-a deflorat, şi încă de acum doi ani, nu de azi, de ieri.

Pentru că acei tâmpiţi – de ambe sexe, să fim înţeleşi, da? – aşa au văzut ei acasă, aşa au fost crescuţi, cu eprubeta şi lugu-lugu şi pupat între buci şi între coarne până la majorat şi după.

Dar aceiaşi tâmpiţi – de ambe sexe, să fim înţeleşi, da? – şi-au luat nişte ştachii în freză, la propriu şi la figurat, când le era lumea mai dragă, fix de la părinţii lor, aceiaşi părinţi pe care, inconştient, îi copiază în relaţia cu propriile odrasle.

De-aia vin şi zic, vorba fratelui John: comportaţi-vă cu preţiosul vostru odor exact cum aţi fi vrut să se poarte părinţii voştri cu voi, nu cum s-au purtat!

 

Bookmark and Share

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *